Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Αξιοθέατα - sights

http://ellas2.files.wordpress.com/2009/11/cf83cf80ceb9cebdceb1cebbcf8cceb3cebaceb1l.jpg

Ολούς – Η βυθισμένη πόλη
Η "Ολούς" θεωρήθηκε μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Κρήτης. Ολούς, η ιστορία της οποίας ανακαλύπτεται από τις διαφορετικές επιγραφές, που ακμάζουν, ειδικά, κατά τη διάρκεια της μινωικής εποχής [3000 – 900 ). Οι καταστροφές της αρχαίας πόλης είναι ακόμα ορατές σήμερα στο κανάλι του Πόρου. Ο Παυσανίας, ένας αρχαίος συγγραφέας, αναφέρει ότι στο χρόνο του, το 2ο αιώνα Μ.Χ., η Ολούς ήταν μεταξύ των πόλεων που το άγαλμα Βριτομάρτις, μια από τις εργασίες του Δαιδάλου. Οι επιγραφές που βρίσκονται, αντικαθιστούν τη σιωπή των χειρογράφων σχετικά με αυτήν την αρχαία πόλη. Σε μια από αυτές τις επιγραφές (πιθανώς τον 3ο αι. Μ.Χ. ], αναφέρεται τη συνθήκη της φιλίας με τη γειτονιά ΛΑΤΟ, εν τούτοις άλλος ένας εκθέτει τη συμφωνία 134 Π.Χ. μεταξύ ΟΛΟΥΣ, ΛΑΤΟ και ΚΝΩΣΣΟΥ και από τις οποίες η Κνωσός αναγνωρίστηκε ως μοναδικός επόπτης για οποιαδήποτε διαφορά μεταξύ τους.

Το 1937, ο γαλλικός αρχαιολόγος. Η. Van Effenterre βρήκε επάνω στην αψίδα, της πρόωρης χριστιανικής βασιλικής Ολούς, ένα κομμάτι της επιγραφής που περιέχει το τέλος της συμβατικής συμμαχίας μεταξύ Ολούς και της Ρόδου. Το 1960, ο καθηγητής Α. Orlandos βρήκε, σε μια από τις ανασκαφές του, το κομμάτι ολοκλήρωσης σε αυτήν την επιγραφή, η οποία παρουσιάζεται τώρα στο μουσείο του Αγ. Νικολάου. Αυτή η επιγραφή γράφτηκε σε μια κοινή δωρική διάλεκτο. Η σύμβαση, (όπως αναφέρεται ανωτέρω), ήταν ταπεινωτική για τους κατοίκους της Ολούς, επειδή ανελάμβαναν πολλές υποχρεώσεις για τη Ρόδο. Επίσης η σύμβαση μεταξύ της Ρόδου και του lerapitna είναι περίπου του ίδιου είδους και της ίδιας εποχής [200 Μ.Χ.). Από αυτές τις συμβάσεις, η Ρόδος θέλησε να βεβαιώσει τον έλεγχο της ανατολικής Κρήτης, για να κλείσει το δρόμο στους λαθρεμπόρους, οι οποίοι ήταν υποστηριζόμενοι από τον Φίλλιπο τον E της Μακεδονίας.Αργά, μετά από την κατακτημένη από τους Δωριείς Κρήτη, η πόλης ύπαρξης 30.000 κατοίκων, ανακούφισε τον ανεφοδιασμό ύδατός τους από τις πηγές που είναι ακόμα εκεί σήμερα. Στην Ολούς, ήταν τιμημένοι οι Δίας, Άρης και η Άρτεμης Βριτομάρτις. Η Ολούς, επίσης, ως αυτοκυβέρνητη πόλη και κέντρο της εξαγωγής στην ανατολή και στους ιόνιους λιμένες, είχε το νόμισμά της. Ο ιστορικός Σβορόνος λέει από 1 τύπο δεκαδικών που αντιπροσώπευαν είτε την Άρτεμης, το Δία κρατώντας τον αετό, το δελφίνι είτε το αστέρι με 8 σημεία και την λέξη ολόντιο.

Μια άλλη γνωστή πόλη, κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου, ήταν η Νάξος. Μερικές καταστροφές, και ειδικά μερικές δεξαμενές, βρίσκονται σήμερα στην κορυφή του βουνού Οξά, το οποίο λαμβάνεται από τη λέξη Νάξος. Λέγεται ότι η πόλη χτίστηκε από το Νάξο, γιος της Ακακαλλίδας, κόρη του Μίνωα και ότι οι αποικίες της έφθασαν στο νησί των Κυκλάδων, το οποίο έχει το ίδιο όνομα σήμερα. Τώρα, σχετικά με την καταστροφή της Ολούς, οι λόγοι και η περίοδος καταστροφής δεν είναι γνωστοί. Οι διαφορετικές έρευνες δείχνουν ότι η πόλη υπήρχε κατά τη διάρκεια της Ελληνικής, Ρωμαϊκής και βυζαντινής περιόδου (824 Μ.Χ.). Η 2η βυζαντινή περίοδος ήταν καταστρεπτική για, σχεδόν, όλες τις πόλεις της Κρήτης. Απτό 824 έως 901 τα εσωτερικά προβλήματα της βυζαντινών κατάστασης και η αντίθεση του επαναστάτη, γένη Thomas, στον αυτοκράτορα Μιχαήλ B1, έδωσαν την ευκαιρία στους Σαρακηνούς, [ Άραβες) να καταλάβουν τη Σικελία και την Κρήτη. Η Γόρτυνα καταστράφηκε, και το νέο κύριο (Ηράκλειο) χτίστηκε. Το Ηράκλειο έγινε το κέντρο των επιθέσεων των Σαρακηνών. Οι Χριστιανοί της Κρήτης διώχτηκαν χωρίς έλεος και το νησί, για ενάμισι αιώνα, έπασχε από την αγριότητα των Σαρακηνών, στην οποία ο Νικηφόρος Φωκάς έβαλε ένα τέλος. Σήμερα, στη θέση "Νικηφόρος Φωκάς", απέναντι από το νησί Κολοκύθα, είναι ακόμα ορατές, οι καταστροφές της βυζαντινής εκκλησίας, που χτίζονται προς τιμή του Ν.Φωκά, πριν από το ταξίδι του στην Αίγυπτο. Η Ολούς, δεν γλύτωσε από την καταστροφή των Σαρακηνών επειδή ήταν δίπλα στη θάλασσα και επομένως, αποτελούσε έναν ελκυστικό στόχο στους αραβικούς λαθρεμπόρους. Οι Άραβες εξουσίασαν την Κρήτη από το 824 μέχρι 961, Κατά τη διάρκεια της βενετοκρατίας (1240-1210) όπου το κανάλι χωρίστηκε . Οι αλυκές που άρχισαν να λειτουργούν και το πρώτο φρούριο Σπιναλόγκα χτίστηκαν. Από την τουρκική κατοχή, το χωριό καταστράφηκε, και σχεδόν ερήμωσε το 1898. Οι Άγγλοι, οι Γάλλοι και οι Ρώσοι βάζουν στην τουρκική κυριαρχία ένα τέλος. Μετά από αυτόν τον χρόνο το χωριό ανακτήθηκε από τους κατοίκους του. Οι Γάλλοι χώρισαν πάλι το κανάλι, και κατά συνέπεια το 1913, η Κρήτη ενώθηκε με την Ελλάδα.

Σπιναλόγκα

Αυτό το βραχώδες νησί βρίσκεται στο – βορειοδυτικό άνοιγμα του Περσικού Κόλπου Ελούντα. Το 1954, για λόγους άγνωστους, το νησί, από το διάταγμα, μετονομάστηκε "ΚΑΛΙΔΟΝ". Το φρούριο, που υπήρξε ήδη στους αρχαίους χρόνους, χτίστηκε για να προστατεύσει το λιμένα της αρχαίας πόλης, Ολούς! Αναφέρεται ότι, μεταξύ των καταστροφών του, πολλοί Χριστιανοί, αργότερα, βρήκαν το καταφύγιο από τους Σαρακηνούς. Ερείπια του φρουρίου, ανακαλύφθηκαν έπειτα από τον ενετικό αρχιτέκτονα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο νησί το 1574 προκειμένου να κατασκευαστεί ένα νέο φρούριο. Στο ενετικό μουσείο, το αρχικό ξύλινο πρότυπο της δομής συντηρείται. Στα παλαιά ενετικά έγγραφα, σχετικά με το όνομα του νησιού, εάν υποδείχθηκε ως "STINELONDA", που σημαίνει στα ελληνικά: "Πηγαίνετε στην Ελούντα". Δεδομένου ότι οι Βενετοί δεν μπόρεσαν να καταλάβουν αυτήν την έκφραση, το προσάρμοσαν ( στη γλώσσα τους, ως Spina (αγκάθι) Longa [ πολύ). Στην πραγματικότητα, ήταν ένα νησί κοντά στην Βενετία, με το όνομα Σπιναλόγκα, αλλά, που ονομάζεται τώρα, σήμερα, Giudecca, από τότε, αυτό το όνομα χρησιμοποιείται από τους ντόπιους επίσης. Το φρούριο Σπιναλόγκα ήταν ένα από τα ισχυρότερα της Κρήτης και μερικοί το θεωρούσαν ακόμα και άθικτο. Ο εξοπλισμός του, το 1030, ήταν 35 κανόνια σε διαφορετικές διαμέτρους. Μετά από το ακέραιο επάγγελμα της Κρήτης το 1609, το φρούριο Σπιναλόγκα παρέμεινε κάτω από την κυριαρχία των Βενετών, για σχεδόν μισό αιώνα. Πολλοί Χριστιανοί βρήκαν εκεί, ένα καταφύγιο δραπετεύοντας από τους Τούρκους. Το 1715, οι Τούρκοι, από τη συνθηκολόγηση, κατέλαβαν το φρούριο και ανέλαβαν την υποχρέωση να φέρουν τη φρουρά και τους κατοίκους στο νησί του κόρφου, αργότερα για ανταλλαγή.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών της τουρκικής κυριαρχίας, το φρούριο έγινε μια ασφαλής θέση για τις τουρκικές οικογένειες, οι οποίες είχαν τον καλό λόγο να φοβούνται τα χριστιανικά αντίποινα. Το 1834 ,80 [ τουρκικές) οικογένειες έμεναν στο νησί και το 1881 οι 1112 Οθωμανοί της Σπιναλόγκα διαμόρφωναν μια κοινότητα. Γύρω στο 1860, άλλοι 1000 Τούρκοι, από τις περιοχές Μιραμπέλο, Σητεία και Ιεράπετρα, για λόγους ασφάλειας, εντάχθηκαν επίσης στο νησί. Τον Μάιο του 1807, οι Τούρκοι καθηλώθηκαν στο κύριο έδαφος και επιτέθηκαν στη φρουρά των ελληνικών επαναστατών, ανεπιτυχώς. Ο Spratt, ο πλοηγός, συγκρίνει το φρούριο Σπιναλόγκα με ένα μικρό Giblaitar. Αυτός σημειώνει, επίσης, ότι οι Βενετοί, για την κατασκευή του, χρησιμοποίησαν τις πρώτες ύλες που βρέθηκαν στην Ελούντα (πέτρες, ακόνια κ.τ.λ). Στο φρούριο, ο ίδιος, ο δούκας Giac Barbaro έχτισε εκεί τους ανεμόμυλους για να αλέσει έτσι τα δημητριακά για τη φρουρά. Η κύρια είσοδος του φρουρίου είναι απλή και επιβλητική, και επάνω στην αψίδα υπάρχει η επιγραφή: LVCAS (MIC(HAEL) PRO(VISOR) GE(NERALIS) R(EGNI) CRETAE] II AN(NO) προς τιμή του Μιχαήλ Λουκά, που ίδρυσε το φρούριο, τις 15/6/1579. Το 1903, οι τελευταίοι Τούρκοι εγκατέλειψαν το φρούριο και από τότε, η Σπιναλόγκα έγινε ένα μέρος βασανισμού και μαρτυρίων. Το ίδιο έτος, με την απόφαση της κρητικής κυβερνήσεως, η Σπιναλόγκα σχεδιάστηκε ως ένα μέρος ανάπαυσης και αυτοσυγκέντρωσης για τους λεπρούς της Κρήτης, οι οποίοι, έως τότε, κρατήθηκαν στο Μισκινιά, ένα μέρος κοντά στο Ηράκλειο. Το 1913, όταν ενώθηκε η Κρήτη με την Ελλάδα, όλοι οι λεπροί από όλη τη χώρα ενώθηκαν στο νησί. Υπάρχουν πολλά πράγματα που λέγονται για τους ανυπόφορους όρους της διαβίωσης και της στέρησης των πρώτων αναγκών, από τις οποίες οι λεπροί έπασχαν. Εντούτοις, το 1957 η απομόνωση τερματίστηκε και το κράτος έφερε τους τελευταίους λεπρούς της Σπιναλόγκα στην κοινότητα Αγία Βαρβάρα (κοντά στην Αθήνα ], δεδομένου ότι η ασθένεια ήταν θεραπεύσιμη. Περίπου το 1980, η κοινότητα Ελούντα ανέλαβε, σε συνεργασία με την ελληνική επιτροπή τουριστών (EOT ], τις πρώτες εργασίες της αναδημιουργίας του νησιού.

Η πρόωρη - Χριστιανική Βασιλική

Εκτός αυτού, επάνω στο μωσαϊκό και κοντά στα δελφίνια, όπου βρέθηκε άλλη επιγραφή, πολλά ονόματα των ομο-χορηγών γράφτηκαν, όπως το όνομα Ισίδωρος, ο οποίος ίσως, ήταν ο κατασκευαστής του μωσαϊκού. Οι διάφορες αρχαιολογικές έρευνες, που πραγματοποιήθηκαν σε διαφορετικούς χρόνους έδειξαν ότι ο ναός της πρόωρης-χριστιανικής βασιλικής χτίστηκε κατά τη διάρκεια της βυζαντινής περιόδου, που σημαίνει μετά από την καταστροφή, πρώτα της Ρωμαϊκής και έπειτα της Ελληνικής Ολούς. Το αρχιτεκτονικό ύφος, που επικρατεί σε αυτήν την περιοχή, είναι το ύφος της βασιλικής. Η εφαρμογή αυτού του ύφους δίνει μια ορθογώνια μορφή, η οποία χωρίζεται, στο εσωτερικό, από στήλες και στην ανατολική πλευρά κυκλικές αψίδες είναι προεξέχον. Υπάρχει μια πεποίθηση, ότι η βασιλική Ολούς ιδρύθηκε επάνω στις καταστροφές ενός ρωμαϊκού ναού. Με την επικράτηση του Χριστιανισμού, οι Χριστιανοί προτίμησαν να χτίσουν τις εκκλησίες τους επάνω στα θεμέλια ή τους ειδωλολατρικούς ναούς και να επιφέρουν τις απαραίτητες αλλαγές. Έτσι έγινε, με το ρωμαϊκό ναό, από τον οποίο ένα ο κύριος ναός(που χρησιμοποιείται για το σέβα ενός ρωμαϊκού Θεού), είχε παραμείνει. Σε αυτό τον κύριο ναό, οι Χριστιανοί πρόσθεσαν άλλα δύο νησιά.
Μορφολογικά, η βασιλική Ολούς διαιρέθηκε, σε 3 κύριους ναούς. Ένας στη μέση ήταν ο υψηλότερος. Οι στήλες κυριαρχούσαν από την ανατολή έως την δυτική πλευρά, και έγιναν από τις τοπικές μαύρες πέτρες, οι οποίες ήταν απαγορευμένες στην περιοχή. Το αποτέλεσμα, ήταν μια πολυτελής εκκλησία και ο μόνος μάρτυρας είναι σήμερα το πάτωμα μωσαϊκών του, το οποίο αντιπροσώπευε τα λουλούδια και τα δελφίνια. Αυτός ο τύπος βασιλικής παρουσιάζει τις διαφορετικές παραλλαγές σε σχέση με την περίοδο, και ειδικά, με τις περιοχές όπου εμφανίστηκε πρώτη. Η διαφορά μεταξύ των περιοχών, όπως θεωρείται, απεικονίστηκε στο αρχιτεκτονικό ύφος, καθώς επίσης και στους άλλους κλάδους της τέχνης. Θεωρώντας στα βασικά μέρη, που συνέθεσαν το οικοδόμημα της βασιλικής Ολούς, δεν είμαστε στη θέση να ξέρουμε οποιεσδήποτε λεπτομέρειες. Εντούτοις, είναι δυνατό να καθοριστεί, περίπου, το μέγεθος και η γενική σύνθεση του κτιρίου. Τελικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο πρώτος Χριστιανική εκκλησία της Ολούς ήταν μια αξιοπρόσεκτη εργασία τριών –κυρίων ναών,
βασιλικού ύφους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ

WWW.KORKOS.BLOGSPOT.COM